Πρόοδος

Το αμφίβιο μηχάνημα έτοιμο για δράση

Το αμφίβιο μηχάνημα έτοιμο για δράσηΜε την άφιξη του αμφίβιου μηχανήματος κοπής καλαμιών συμπληρώθηκε ο απαραίτητος εξοπλισμός του προγράμματος για τη διαχείριση του καλαμιώνα

18.02.2019

Έκθεση φωτογραφίας

Έκθεση φωτογραφίαςΕγκαίνια έκθεσης «Το τοπίο (μας) αλλάζει» της ομάδας Presplorers στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρεσπών

02.02.2019

Αναφορά για την ημερίδα σχετικά με τη διαχείριση μαζικών προσβολών υδρόβιων πουλιών από λοιμώδη νοσήματα

Αναφορά για την ημερίδα σχετικά με τη διαχείριση μαζικών προσβολών υδρόβιων πουλιών από λοιμώδη νοσήματαΗ ημερίδα για την αντιμετώπιση περιστατικών μαζικών θανάτων πουλιών πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου αναδεικνύοντας τη συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, του Δήμου Πρεσπών και της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών

19.12.2018

Η χρήση καλαμιού ως εδαφοβελτιωτικό

Η χρήση καλαμιού ως εδαφοβελτιωτικόΞεκίνησε η συνεργασία με το Κέντρο Τεχνολογικών Ερευνών Δυτικής Μακεδονίας και τοπικούς αγρότες για την αξιολόγηση της χρήσης βιομάζας καλαμιού ως εδαφοβελτιωτικό

11.12.2018

Eργασίες αποκατάστασης ρεμάτων

Eργασίες αποκατάστασης ρεμάτωνΞεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης της λειτουργίας των εκβολών του ρέματος Λευκώνας

29.11.2018

Hμερίδα για την δράση Ε5: Σχέδιο συντονισμού δράσεων Συμβολή στη διαχείριση μαζικών προσβολών υδρόβιων πουλιών από λοιμώδη νοσήματα στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών

Hμερίδα για την δράση Ε5: Σχέδιο συντονισμού δράσεων Συμβολή στη διαχείριση μαζικών προσβολών υδρόβιων πουλιών από λοιμώδη νοσήματα στο Εθνικό Πάρκο ΠρεσπώνΣτις 23 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε ημερίδα σχετικά με τη διαχείριση μαζικών προσβολών υδρόβιων πουλιών από λοιμώδη νοσήματα στο πλαίσιο της δράσης Ε6, με συμμετοχή τοπικών και περιφερειακών υπηρεσιών και φορέων διαχείρισης.

23.11.2018

Η διαχείριση του καλαμιώνα συνεχίζεται με γοργό ρυθμό!

Η διαχείριση του καλαμιώνα συνεχίζεται με γοργό ρυθμό! Μέχρι στιγμής έχουν κοπεί 250 περίπου στρέμματα στην περιοχή από τη Σλάτινα Λαιμού μέχρι και τον Μικρό Κάμπο. To κομμένο υλικό δένεται σε μπάλες για να διατεθεί σε κτηνοτρόφους και αγρότες.

13.11.2018

Ξεκίνησε η διαχείριση του καλαμιώνα

Ξεκίνησε η διαχείριση του καλαμιώνα Η σημαντικότερη δράση του προγράμματος LIFE Prespa Waterbirds ξεκίνησε! Η ομάδα πεδίου της ΕΠΠ, εφοδιασμένη με τον κατάλληλο εξοπλισμό, άρχισε τη διαχείριση του καλαμιώνα της Μικρής Πρέσπας.

15.10.2018

Ξεκίνησαν οι φθινοπωρινές δράσεις των “Presplorers”

Ξεκίνησαν οι φθινοπωρινές δράσεις των “Presplorers”Με έναν διαγωνισμό φωτογραφίας ξεκίνησαν οι φθινοπωρινές δράσεις των «Presplorers». Παιδιά και έφηβοι, φωτογράφισαν την Πρέσπα, συνόδευσαν τις φωτογραφίες τους με ένα Χαϊκού και επιβραβεύτηκαν για την δημιουργικότητά τους.

02.10.2018

Παρακολουθούμε τον καλαμιώνα

Παρακολουθούμε τον καλαμιώναΟι ερευνητές του Tour du Valat βρίσκονται στο πεδίο για τη λήψη δεδομένων στους καλαμιώνες της Μικρής Πρέσπας και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές που θα πραγματοποιηθεί διαχείριση φέτος το φθινόπωρο. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός δικτύου δειγματοληπτικών σταθμών όπου θα παρατηρούνται οι αλλαγές στην δομή της βλάστησης και της χλωριδικής ποικιλότητας.

23.07.2018

Συνάντηση συνεργασίας

Oι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Βουλγαρίας Bulgarian Biodiversity Foundation και Bulgarian Society for the Protection of Birds, οι οποίες εφαρμόζουν το πρόγραμμα LIFE11 ΝAT/BG/000362, επισκέφτηκαν την ομάδα του LIFE Prespa Waterbirds στα γραφεία της ΕΠΠ, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για θέματα διαχείρισης νερού και βλάστησης.

11.07.2018

Ξεκίνησαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ “The LIFE of birds in Prespa”

Ξεκίνησαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ “The LIFE of birds in Prespa”O σκηνοθέτης Francisco Marquez, ξεκίνησε να κινηματογραφεί στιγμιότυπα των 9 ειδών, αλλά και κάποιες από τις δράσεις του προγράμματος.

29.06.2018

Μελετούμε τη συμπεριφορά του καλαμιού

Μελετούμε τη συμπεριφορά του καλαμιούΗ παρακολούθηση των πειραματικών επιφανειών που δημιουργήθηκαν την προηγουμένη χρονιά στα πλαίσια του Prespa Waterbirds ξεκίνησε. Στόχοι των πειραμάτων είναι να καθοδηγήσουν την διαχείριση αλλά και να βοηθήσουν στην ερμηνεία των αλλαγών που παρατηρούνται στον καλαμιώνα.

26.06.2018

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση_ Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση_ Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών Υλοποιήθηκε και η δεύτερη μέρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο δημοτικό σχολείο Αγίου Γερμανού, με θέμα την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών

30.05.2018

Εκδόθηκε το ενημερωτικό φυλλάδιο του προγράμματος

Εκδόθηκε το ενημερωτικό φυλλάδιο του προγράμματοςΤο φυλλάδιο περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις δράσεις διαχείρισης και τα οφέλη που θα προκύψουν για το περιβάλλον και την τοπική οικονομία

07.05.2018

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση_ Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση_ Παγκόσμια Ημέρα Άγριας ΖωήςΥλοποιήθηκε στο δημοτικό σχολείο Αγίου Γερμανού, περιβαλλοντική εκπαίδευση με θέμα την Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής

26.04.2018

Πρώτη συνάντηση της Διασυνοριακής Ομάδας Διαχείρισης του Υγροτόπου

Πρώτη συνάντηση της Διασυνοριακής Ομάδας Διαχείρισης του ΥγροτόπουΠραγματοποιήθηκε χθες, στα γραφεία της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, η πρώτη συνάντηση της διασυνοριακής ομάδας διαχείρισης υγροτόπου (Transboundary Wetland Management Committee).

28.03.2018

Σεμινάριο φωτογραφίας με τους Presplorers

Σεμινάριο φωτογραφίας με τους Presplorers Πραγματοποιήθηκε σεμινάριο φωτογραφίας στο χώρο της δημοτικής βιβλιοθήκης της Πρέσπας με θέμα την φωτογραφία φύσης και τις τεχνικές της.

02.12.2017

«Presplorers» … εν δράσει!

«Presplorers» … εν δράσει! Οι «Presplorers» συναντήθηκαν για τρίτη φορά, με σημείο εκκίνησης και πάλι την Κρίνα. Μέσα από εικόνες, διάλογο και ερωτήσεις τα παιδιά γνώρισαν καλύτερα τα 9 υδρόβια πουλιά του προγράμματος. Ακολουθώντας το κυκλικό μονοπάτι του Αγίου Αχιλλείου, συζητήθηκαν θέματα όπως οι διαχειριστικές δράσεις που θα εφαρμοστούν στον καλαμιώνα, δίνοντας έμφαση στη σημασία της προστασίας αυτών των ιδιαίτερων οικοσυστημάτων.

23.09.2017

Συνάντηση για τη διαχείριση του καλαμιώνα

Πραγματοποιήθηκε διήμερη συνάντηση μεταξύ των συνεργατών της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, με θέμα τις κατευθύνσεις για τη διαχείριση του καλαμιώνα. Συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των επιμέρους μελετών και λήφθηκαν αποφάσεις για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των σχετικών διαχειριστικών δράσεων.

20.09.2017

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Με τηλεσκόπια και κιάλια βρεθήκαν στο λόφο της Κρίνας οι…"Πρεσπερευνητές", παρατηρώντας και μαθαίνοντας για τα είδη του προγράμματος. Καθοδόν προς το σημείο είχαν την ευκαιρία να μάθουν για πολλά ακόμα είδη, όπως σταχτόχηνες, πελαργούς, βραχοκιρκίνεζα, κάργιες και άλλα...

01.07.2017

Καταγραφή των φυτικών ειδών στους καλαμιώνες

Καταγραφή των φυτικών ειδών στους καλαμιώνες Πραγματοποιήθηκε καταγραφή φυτικών ειδών στο εσωτερικό, προς τη λίμνη, μέρος του καλαμιώνα. Περισσότερα είδη παρατηρηθηκαν στα σημεία με μικρο βάθος νερού

20.06.2017

Εκτίμηση αμφίβιων

Εκτίμηση αμφίβιωνΟι δράσεις για την εκτίμηση των αμφιβίων στους καλαμιώνες γύρω από την Μικρή Πρέσπα θα πραγματοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας

20.06.2017

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Οι δραστηριότητες ξεκίνησαν με ποδηλατική εξόρμηση στις εκβολές του Αγίου Γερμανού για εξερεύνηση και φωτογράφιση της φύσης!

27.05.2017

Άφιξη - Αναχώρηση

Άφιξη - Αναχώρηση Με την παρακολούθηση των αφίξεων και αναχωρήσεων των υδρόβιων πουλιών της αποικίας γίνεται εκτίμηση των αναπαραγόμενων ζευγαριών.

11.05.2017

Εκτίμηση της χρήσης των ενδιατημάτων από τα είδη του προγράμματος

Από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο πραγματοποιείται συστηματική παρακολούθηση της χρήσης των ενδιαιτημάτων από τα είδη του προγράμματος αλλά και άλλων υδρόβιων πουλιών.

05.04.2017

Πρώτη Συνάντηση Καθοδηγητικής Επιτροπής του προγράμματος LIFE

Σκοπός της Καθοδηγητικής Επιτροπής, είναι η παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης και γνωματεύσεων προς τον κύριο ανάδοχο του προγράμματος, σε θέματα σχετικά με τις δράσεις διαχείρισης και παρακολούθησης που προβλέπονται στα πλαίσια του έργου.

16.03.2017

Οι εργασίες πεδίου για την εκτίμηση της δυναμικής της βλάστησης ξεκίνησαν!

Εκτίμηση της κατάστασης των κυρίαρχων ειδών (Phragmites australis/Typha angustifolia) του καλαμιώνα σε σχέση με το παρελθόν

20.12.2016

Συνάντηση της συμβουλευτικής ομάδας για τη διαχείριση της υγροτοπικής βλάστησης

Η συμβουλευτική ομάδα για τη διαχείριση της υγροτοπικής βλάστησης έχει ως στόχο την παροχή καθοδήγησης στην ομάδα συγγραφής της μελέτης διαχείρισης της υγροτοπικής βλάστησης, καθώς και τον καθορισμό των αντίστοιχων προδιαγραφών που σχετίζονται με τις δράσεις διαχείρισης της βλάστησης.

15.12.2016