Πρόοδος

Οι κοπές στον καλαμιώνα συνεχίζονται!

Οι κοπές στον καλαμιώνα συνεχίζονται!Οι κοπές του προγράμματος LIFE Prespa Waterbirds στον υγρότοπο προχωρούν και το κομμένο υλικό δένεται σε στρόγγυλες μπάλες και διατίθεται σε κτηνοτρόφους της περιοχής.

02.08.2019

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ συνεχίζονται!

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ συνεχίζονται!Αυτή τη φορά μιλήσαμε με ψαρά και κτηνοτρόφο της περιοχής.

11.07.2019

Oι Presplorers ξεκίνησαν το δικό τους ντοκιμαντέρ

Oι Presplorers ξεκίνησαν το δικό τους ντοκιμαντέρΟι Presplorers συνεχίσουν τις δράσεις τους. Αυτή την περίοδο ξεκινούν σεμινάρια κινηματογράφου στη δημοτική βιβλιοθήκη του Λαιμού για τη δημιουργία του δικού τους ντοκιμαντέρ.

04.07.2019

Δεύτερη συνάντηση της Διασυνοριακής Ομάδας Διαχείρισης του Υγροτόπου

Δεύτερη συνάντηση της Διασυνοριακής Ομάδας Διαχείρισης του Υγροτόπου H δεύτερη συνάντηση της Διασυνοριακής Ομάδας Διαχείρισης του Υγροτόπου πραγματοποιήθηκε στην Πρέσπα με εκπροσώπους των εθνικών πάρκων και των προστατευόμενων περιοχών της λεκάνης της Πρέσπας, καθώς και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

09.05.2019

Παρακολούθηση του πληθυσμού της Βαλτόπαπιας

Παρακολούθηση του πληθυσμού της ΒαλτόπαπιαςΗ παρακολούθηση του αναπαραγωγικού πληθυσμού της Βαλτόπαπιας στη Μικρή Πρέσπα ξεκίνησε και θα συνεχιστεί μέχρι και τον Ιούλιο.

03.05.2019

Παρακολούθηση των χώρων ωοτοκίας των ψαριών

Παρακολούθηση των χώρων ωοτοκίας των ψαριώνΑφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης των εκβολών δύο ρεμάτων, ξεκίνησε η παρακολούθηση των χώρων ωοτοκίας των ψαριών εντός των δύο αυτών ρεμάτων.

25.04.2019

Οι Presplorers καταγράφουν τις αλλαγές στην όχθη

Οι Presplorers καταγράφουν τις αλλαγές στην όχθηΤην Κυριακή 14 Απριλίου 2019 οι Presplorers έκαναν τη νέα τους εξερεύνηση στην περιοχή «Μπούσκανη», με στόχο να βρουν στοιχεία της όχθης που αλλάζουν εποχιακά

16.04.2019

Ξεκίνησε η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στον καλαμιώνα

Ξεκίνησε η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στον καλαμιώναΜε τη βοήθεια του αμφίβιου μηχανήματος, πραγματοποιήθηκαν κοπές καλαμιού στην περιοχή του Μικρού Κάμπου. Σκοπός είναι η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης για την προστασία των αποικιών των υδρόβιων πουλιών από τις πυρκαγιές στον καλαμιώνα.

08.04.2019

Συμμετοχή σε ενημερωτική εκδήλωση για τα ευρωπαϊκά προγράμματα LIFE

Συμμετοχή σε ενημερωτική εκδήλωση για τα ευρωπαϊκά προγράμματα LIFETo πρόγραμμα LIFE Prespa Waterbirds συμμετείχε στην «Εκδήλωση Ενημέρωσης για το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE» που διοργάνωσε το Πράσινο Ταμείο και η Ελληνική Task Force στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE14 CAP/GR/000003 – GR LTF.

05.04.2019

PrespaWings: κυκλοφόρησε η νέα εφαρμογή για κινητά

PrespaWings: κυκλοφόρησε η νέα εφαρμογή για κινητάΜε την εφαρμογή PrespaWings, μπορούν όλοι να έχουν μια συναρπαστική εμπειρία ορνιθοπαρατήρησης στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για Android και σύντομα θα διατίθεται και για IOS.

20.03.2019

Ξεκίνησε η παρακολούθηση των χώρων διατροφής των υδρόβιων πουλιών

Ξεκίνησε η παρακολούθηση των χώρων διατροφής των υδρόβιων πουλιώνΗ ομάδα πεδίου του προγράμματος ξεκίνησε αυτόν το μήνα την παρακολούθηση των υπό διαχείριση περιοχών που χρησιμοποιούν τα είδη-στόχοι του προγράμματος για να τραφούν, προκειμένου να αξιολογηθεί η επίδραση της διαχείρισης της βλάστησης.

20.03.2019

Συνάντηση για το πρόβλημα των πυρκαγιών στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών

Συνάντηση για το πρόβλημα των πυρκαγιών στο Εθνικό Πάρκο ΠρεσπώνΣυνάντηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πυρκαγιών οργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών με τη συμμετοχή όλων των φορέων που σχετίζονται με το θέμα, αλλά και κατοίκων της περιοχής.

15.03.2019

Οι αργυροτσικνιάδες στις φωλιές τους και φέτος

Οι αργυροτσικνιάδες στις φωλιές τους και φέτοςΞεκίνησε το φώλιασμα των αργυροτσικνιάδων στην αποικία του Μικρού Κάμπου στον καλαμιώνα της Μικρής Πρέσπας.

11.03.2019

Συνεχίζονται οι πυρκαγιές στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών

Συνεχίζονται οι πυρκαγιές στο Εθνικό Πάρκο ΠρεσπώνΔυστυχώς οι εκτεταμένες πυρκαγιές την φετινή άνοιξη έχουν κάψει πάνω από 3.000 στρέμματα υγροτοπικής βλάστησης.

04.03.2019

Το αμφίβιο μηχάνημα έτοιμο για δράση

Το αμφίβιο μηχάνημα έτοιμο για δράσηΜε την άφιξη του αμφίβιου μηχανήματος κοπής καλαμιών συμπληρώθηκε ο απαραίτητος εξοπλισμός του προγράμματος για τη διαχείριση του καλαμιώνα

18.02.2019

Μεγάλη φωτιά στον καλαμιώνα της Μικρής Πρέσπας

Μεγάλη φωτιά στον καλαμιώνα της Μικρής ΠρέσπαςΜεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στον καλαμιώνα της Μικρής Πρέσπας, απειλώντας τις αποικίες των πελεκάνων.

15.02.2019

Ξεκίνησε οι αναπαραγωγική περίοδος των αργυροπελεκάνων

Ξεκίνησε οι αναπαραγωγική περίοδος των αργυροπελεκάνωνΟι αργυροπελεκάνοι ξεκίνησαν την αναπαραγωγή τους στις αποικίες τους στο βόρειο τμήμα της Μικρής Πρέσπας.

08.02.2019

Έκθεση φωτογραφίας

Έκθεση φωτογραφίαςΕγκαίνια έκθεσης «Το τοπίο (μας) αλλάζει» της ομάδας Presplorers στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρεσπών

02.02.2019

Αναφορά για την ημερίδα σχετικά με τη διαχείριση μαζικών προσβολών υδρόβιων πουλιών από λοιμώδη νοσήματα

Αναφορά για την ημερίδα σχετικά με τη διαχείριση μαζικών προσβολών υδρόβιων πουλιών από λοιμώδη νοσήματαΗ ημερίδα για την αντιμετώπιση περιστατικών μαζικών θανάτων πουλιών πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου αναδεικνύοντας τη συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, του Δήμου Πρεσπών και της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών

19.12.2018

Η χρήση καλαμιού ως εδαφοβελτιωτικό

Η χρήση καλαμιού ως εδαφοβελτιωτικόΞεκίνησε η συνεργασία με το Κέντρο Τεχνολογικών Ερευνών Δυτικής Μακεδονίας και αγρότες της περιοχής για την αξιολόγηση της χρήσης βιομάζας καλαμιού ως εδαφοβελτιωτικό

11.12.2018

Eργασίες αποκατάστασης ρεμάτων

Eργασίες αποκατάστασης ρεμάτωνΞεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης της λειτουργίας των εκβολών του ρέματος Λευκώνα

29.11.2018

Hμερίδα για την δράση Ε5: Σχέδιο συντονισμού δράσεων Συμβολή στη διαχείριση μαζικών προσβολών υδρόβιων πουλιών από λοιμώδη νοσήματα στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών

Hμερίδα για την δράση Ε5: Σχέδιο συντονισμού δράσεων Συμβολή στη διαχείριση μαζικών προσβολών υδρόβιων πουλιών από λοιμώδη νοσήματα στο Εθνικό Πάρκο ΠρεσπώνΣτις 23 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε ημερίδα σχετικά με τη διαχείριση μαζικών προσβολών υδρόβιων πουλιών από λοιμώδη νοσήματα στο πλαίσιο της δράσης Ε6, με συμμετοχή τοπικών και περιφερειακών υπηρεσιών και φορέων διαχείρισης.

23.11.2018

Η διαχείριση του καλαμιώνα συνεχίζεται με γοργό ρυθμό!

Η διαχείριση του καλαμιώνα συνεχίζεται με γοργό ρυθμό! Μέχρι στιγμής έχουν κοπεί 250 περίπου στρέμματα στην περιοχή από τη Σλάτινα Λαιμού μέχρι και τον Μικρό Κάμπο. To κομμένο υλικό δένεται σε μπάλες για να διατεθεί σε κτηνοτρόφους και αγρότες.

13.11.2018

Ξεκίνησε η διαχείριση του καλαμιώνα

Ξεκίνησε η διαχείριση του καλαμιώνα Η σημαντικότερη δράση του προγράμματος LIFE Prespa Waterbirds ξεκίνησε! Η ομάδα πεδίου της ΕΠΠ, εφοδιασμένη με τον κατάλληλο εξοπλισμό, άρχισε τη διαχείριση του καλαμιώνα της Μικρής Πρέσπας.

15.10.2018

Ξεκίνησαν οι φθινοπωρινές δράσεις των “Presplorers”

Ξεκίνησαν οι φθινοπωρινές δράσεις των “Presplorers”Με έναν διαγωνισμό φωτογραφίας ξεκίνησαν οι φθινοπωρινές δράσεις των «Presplorers». Παιδιά και έφηβοι, φωτογράφισαν την Πρέσπα, συνόδευσαν τις φωτογραφίες τους με ένα Χαϊκού και επιβραβεύτηκαν για την δημιουργικότητά τους.

02.10.2018

Παρακολουθούμε τον καλαμιώνα

Παρακολουθούμε τον καλαμιώναΟι ερευνητές του Tour du Valat βρίσκονται στο πεδίο για τη λήψη δεδομένων στους καλαμιώνες της Μικρής Πρέσπας και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές που θα πραγματοποιηθεί διαχείριση φέτος το φθινόπωρο. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός δικτύου δειγματοληπτικών σταθμών όπου θα παρατηρούνται οι αλλαγές στη δομή της βλάστησης και της χλωριδικής ποικιλότητας.

23.07.2018

Συνάντηση συνεργασίας

Oι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Βουλγαρίας Bulgarian Biodiversity Foundation και Bulgarian Society for the Protection of Birds, οι οποίες εφαρμόζουν το πρόγραμμα LIFE11 ΝAT/BG/000362, επισκέφτηκαν την ομάδα του LIFE Prespa Waterbirds στα γραφεία της ΕΠΠ, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για θέματα διαχείρισης νερού και βλάστησης.

11.07.2018

Ξεκίνησαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ “The LIFE of birds in Prespa”

Ξεκίνησαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ “The LIFE of birds in Prespa”O σκηνοθέτης Francisco Marquez, ξεκίνησε να κινηματογραφεί στιγμιότυπα των 9 ειδών, αλλά και κάποιες από τις δράσεις του προγράμματος.

29.06.2018

Μελετούμε τη συμπεριφορά του καλαμιού

Μελετούμε τη συμπεριφορά του καλαμιούΗ παρακολούθηση των πειραματικών επιφανειών που δημιουργήθηκαν την προηγουμένη χρονιά στα πλαίσια του Prespa Waterbirds ξεκίνησε. Στόχοι των πειραμάτων είναι να καθοδηγήσουν τη διαχείριση αλλά και να βοηθήσουν στην ερμηνεία των αλλαγών που παρατηρούνται στον καλαμιώνα.

26.06.2018

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση_ Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση_ Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών Υλοποιήθηκε και η δεύτερη μέρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο δημοτικό σχολείο Αγίου Γερμανού, με θέμα την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών

30.05.2018

Εκδόθηκε το ενημερωτικό φυλλάδιο του προγράμματος

Εκδόθηκε το ενημερωτικό φυλλάδιο του προγράμματοςΤο φυλλάδιο περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις δράσεις διαχείρισης και τα οφέλη που θα προκύψουν για το περιβάλλον και την τοπική οικονομία

07.05.2018

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση_ Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση_ Παγκόσμια Ημέρα Άγριας ΖωήςΥλοποιήθηκε στο δημοτικό σχολείο Αγίου Γερμανού, περιβαλλοντική εκπαίδευση με θέμα την Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής

26.04.2018

Πρώτη συνάντηση της Διασυνοριακής Ομάδας Διαχείρισης του Υγροτόπου

Πρώτη συνάντηση της Διασυνοριακής Ομάδας Διαχείρισης του ΥγροτόπουΠραγματοποιήθηκε χθες, στα γραφεία της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, η πρώτη συνάντηση της διασυνοριακής ομάδας διαχείρισης υγροτόπου (Transboundary Wetland Management Committee).

28.03.2018

Σεμινάριο φωτογραφίας με τους Presplorers

Σεμινάριο φωτογραφίας με τους Presplorers Πραγματοποιήθηκε σεμινάριο φωτογραφίας στο χώρο της δημοτικής βιβλιοθήκης της Πρέσπας με θέμα την φωτογραφία φύσης και τις τεχνικές της.

02.12.2017

«Presplorers» … εν δράσει!

«Presplorers» … εν δράσει! Οι «Presplorers» συναντήθηκαν για τρίτη φορά, με σημείο εκκίνησης και πάλι την Κρίνα. Μέσα από εικόνες, διάλογο και ερωτήσεις τα παιδιά γνώρισαν καλύτερα τα 9 υδρόβια πουλιά του προγράμματος. Ακολουθώντας το κυκλικό μονοπάτι του Αγίου Αχιλλείου, συζητήθηκαν θέματα όπως οι διαχειριστικές δράσεις που θα εφαρμοστούν στον καλαμιώνα, δίνοντας έμφαση στη σημασία της προστασίας αυτών των ιδιαίτερων οικοσυστημάτων.

23.09.2017

Συνάντηση για τη διαχείριση του καλαμιώνα

Πραγματοποιήθηκε διήμερη συνάντηση μεταξύ των συνεργατών της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, με θέμα τις κατευθύνσεις για τη διαχείριση του καλαμιώνα. Συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των επιμέρους μελετών και λήφθηκαν αποφάσεις για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των σχετικών διαχειριστικών δράσεων.

20.09.2017

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Με τηλεσκόπια και κιάλια βρεθήκαν στο λόφο της Κρίνας οι…

01.07.2017

Καταγραφή των φυτικών ειδών στους καλαμιώνες

Καταγραφή των φυτικών ειδών στους καλαμιώνες Πραγματοποιήθηκε καταγραφή φυτικών ειδών στο εσωτερικό, προς τη λίμνη, μέρος του καλαμιώνα. Περισσότερα είδη παρατηρηθηκαν στα σημεία με μικρο βάθος νερού

20.06.2017

Εκτίμηση αμφίβιων

Εκτίμηση αμφίβιωνΟι δράσεις για την εκτίμηση των αμφιβίων στους καλαμιώνες γύρω από την Μικρή Πρέσπα θα πραγματοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας

20.06.2017

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Οι δραστηριότητες ξεκίνησαν με ποδηλατική εξόρμηση στις εκβολές του Αγίου Γερμανού για εξερεύνηση και φωτογράφιση της φύσης!

27.05.2017

Άφιξη - Αναχώρηση

Άφιξη - Αναχώρηση Με την παρακολούθηση των αφίξεων και αναχωρήσεων των υδρόβιων πουλιών της αποικίας γίνεται εκτίμηση των αναπαραγόμενων ζευγαριών.

11.05.2017

Εκτίμηση της χρήσης των ενδιατημάτων από τα είδη του προγράμματος

Από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο πραγματοποιείται συστηματική παρακολούθηση της χρήσης των ενδιαιτημάτων από τα είδη του προγράμματος αλλά και άλλων υδρόβιων πουλιών.

05.04.2017

Πρώτη Συνάντηση Καθοδηγητικής Επιτροπής του προγράμματος LIFE

Σκοπός της Καθοδηγητικής Επιτροπής, είναι η παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης και γνωματεύσεων προς τον κύριο ανάδοχο του προγράμματος, σε θέματα σχετικά με τις δράσεις διαχείρισης και παρακολούθησης που προβλέπονται στα πλαίσια του έργου.

16.03.2017

Οι εργασίες πεδίου για την εκτίμηση της δυναμικής της βλάστησης ξεκίνησαν!

Εκτίμηση της κατάστασης των κυρίαρχων ειδών (Phragmites australis/Typha angustifolia) του καλαμιώνα σε σχέση με το παρελθόν

20.12.2016

Συνάντηση της συμβουλευτικής ομάδας για τη διαχείριση της υγροτοπικής βλάστησης

Η συμβουλευτική ομάδα για τη διαχείριση της υγροτοπικής βλάστησης έχει ως στόχο την παροχή καθοδήγησης στην ομάδα συγγραφής της μελέτης διαχείρισης της υγροτοπικής βλάστησης, καθώς και τον καθορισμό των αντίστοιχων προδιαγραφών που σχετίζονται με τις δράσεις διαχείρισης της βλάστησης.

15.12.2016