Το πενταετές πρόγραμμα LIFE Prespa Waterbirds ολοκληρώθηκε και στην έκδοση που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε σύντομες πληροφορίες για το σύνολο των δράσεων και των αποτελεσμάτων τους, αλλά και τη συνεργασία των φορέων και των παραγωγικών ομάδων της περιοχής.
Ολοκληρώθηκε το διαδικτυακό εγχειρίδιο για τη διαχείριση και παρακολούθηση υγροτόπων.
Τεχνικές και λειτουργικές λεπτομέρειες και η εμπειρία της χρήσης του αμφίβιου μηχανήματος κοπής για τη διαχείριση υγροτόπων ήταν κάποια από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια επίσκεψης του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα του Έβρου.
Το ντοκιμαντέρ για την Πρέσπα, τον υγρότοπο και τη συνεργασία είναι πλέον διαθέσιμο στο κανάλι της ΕΠΠ στο Youtube.
Γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς της περιοχής συμμετείχαν σε συναντήσεις που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της τελικής αποτίμησης των κοινωνικο-οικονιμικών επιπτώσεων του προγράμματος.
Στη διαδικτυακή εκδήλωση WWF Panda Youth Awards, οι Presplorers παρουσίασαν και διακρίθηκαν για τις δράσεις τους στο πεδίο αλλά και τη μικρού μήκους ταινία τους με τίτλο «Άνθρωποι και Νεράιδες, Μύθοι και αλήθειες».
Ξεκίνησε σήμερα ένας κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων για τη διαχείριση και παρακολούθηση υγροτόπων, στον οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι των προστατευόμενων περιοχών της διασυνοριακής λεκάνης των Πρεσπών.
H τέταρτη συνάντηση της Διασυνοριακής Ομάδας Διαχείρισης του Υγροτόπου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εθνικών πάρκων της Πρέσπας, από την Ελλάδα, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Η ομάδα πεδίου του προγράμματος ξεκίνησε την παρακολούθηση των υπό διαχείριση περιοχών που χρησιμοποιούν τα είδη-στόχοι του προγράμματος για να τραφούν και την παρακολούθηση της ιχθυοπανίδας με δειγματοληψίες στις εκβολές των ρεμάτων της λίμνης Μικρή Πρέσπα.
Στις 26 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η ετήσια συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Υγροτόπου, όπου συζητήθηκε η εφαρμογή διαχείρισης κατά το 2020 και οι προτάσεις για τη διαχείριση του υγροτόπου για το 2021.
Μέσω των εναέριων φωτογραφιών προσπαθούμε να εκτιμήσουμε τις επιπτώσεις του ψύχους που έφερε η
Στις 2 Φεβρουαρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, οι «Presplorers» παρουσίασαν την ταινία τους, όπου κατέγραψαν ζητήματα του νερού και της βιοποικοιλότητας, μέσα από τις μαρτυρίες των κατοίκων και τις θέσεις των επιστημόνων.
Στις 16 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν οι ετήσιες μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις στη διασυνοριακή λεκάνη των Πρεσπών με τη συμμετοχή πολλών φορέων και εθελοντών από τις 3 χώρες.
Μετά την πρόωρη άφιξη των αργυροπελεκάνων στην περιοχή στις 5 Ιανουαρίου, ξεκίνησε και το πρόγραμμα παρακολούθησης του πληθυσμού.
Το τέταρτο ενημερωτικό δελτίο με τα νέα και τις εξελίξεις των δράσεων του προγράμματος κυκλοφόρησε και μοιράστηκε στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Πρέσπας.
H τρίτη συνάντηση της Διασυνοριακής Ομάδας Διαχείρισης του Υγροτόπου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με τη συμμετοχή 18 εκπροσώπων των εθνικών πάρκων και των προστατευόμενων περιοχών της λεκάνης των Πρεσπών αλλά και με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Ολοκληρώθηκε η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στον καλαμιώνα για το 2020.
Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις διαχείρισης βλάστησης σε τρεις επιλεγμένες αποστραγγιστικές τάφρους για τον περιορισμό εξάπλωσης πυρκαγιών στον καλαμιώνα.
Με την επίσκεψη και καταγραφή της κατάστασης των αποικιών των πελεκάνων ολοκληρώνεται για το 2020 η παρακολούθηση των πληθυσμών υδρόβιων πουλιών.
Με τη συγκομιδή των φασολιών, ολοκληρώθηκε η διετής πειραματική χρήση του καλαμιού ως εδαφοβελτιωτικό και τα αποτελέσματα αναμένονται το Μάρτιο 2021.
Μια ακόμη εξόρμηση στη φύση έκαναν οι Presplorers στα τέλη Σεπτεμβρίου, αυτή τη φορά για να καταγράψουν τις αλλαγές στην όχθη της Μικρής Πρέσπας την οποία είχαν επισκεφτεί ξανά στις αρχές της άνοιξης.
Ολοκληρώθηκαν οι περισσότερες δράσεις παρακολούθησης βλάστησης από το Tour du Valat.
Ολοκληρώθηκαν το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών πεδίου για την παρακολούθηση των πληθυσμών πελεκάνων για το 2020.
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση δικτύωσης με το LIFE ATIAS στην Πρέσπα.
Ξεκίνησαν οι εργασίες πεδίου για τη αξιολόγηση των τύπων οικοτόπων του υγροτόπου της Μικρής Πρέσπας.
Ξεκίνησαν οι εργασίες κοπής βλάστησης στην παραλίμνια ζώνη της Λίμνης Μικρή Πρέσπα.
Οι δράσεις παρακολούθησης των υδρόβιων πουλιών συνεχίζονται εντατικά. Εφαρμόστηκε η μέθοδος «Άφιξη-Αναχώρηση» που παρέχει μια καλή εκτίμηση της τάσης των πληθυσμών της λαγγόνας και των μικρόσωμων ερωδιών που φωλιάζουν σε πυκνούς και δυσπρόσιτους καλαμιώνες.
Ξεκίνησε η δράση παρακολούθησης της ιχθυοπανίδας με δειγματοληψίες στις εκβολές των ρεμάτων της λίμνης Μικρή Πρέσπα.
Το πρόγραμμα LIFE Prespa Waterbirds παρουσιάστηκε στο διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «η βιοποικιλότητα της Πρέσπας» που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αποτελέσματα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργεια των φασολιών δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Euro-Mediterranean Journal for Environmental Integration από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, εταίρο του προγράμματος.
Αργυροτσικνιάδες τρέφονται σε αντιπυρικές ζώνες που δημιουργήθηκαν από το πρόγραμμα LIFE Prespa Waterbirds, καθώς αυτή την εποχή στιγμή αποτελούν τις μόνες ρηχές και χωρίς βλάστηση περιοχές.
Η ομάδα πεδίου του προγράμματος ξεκίνησε αυτόν το μήνα την παρακολούθηση των υπό διαχείριση περιοχών που χρησιμοποιούν τα είδη-στόχοι του προγράμματος για να τραφούν, προκειμένου να αξιολογηθεί η επίδραση της διαχείρισης της βλάστησης.
Οι Επόπτες - Φύλακες του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών σε συνεργασία με το προσωπικό του προγράμματος LIFE Prespa Waterbirds, ανανέωσαν για άλλη μια χρονιά, τις κόκκινες σημαδούρες γύρω από τις αποικίες των πελεκάνων στη λίμνη Μικρή Πρέσπα, με στόχο να αποτραπεί η ενόχληση που μπορούν να προκαλέσουν οι διερχόμενες βάρκες.
Οι Presplorers στη δεύτερη συνάντηση τους για τους διαφορετικούς τρόπους γραφής, ξεκίνησαν να γράφουν το δικό τους ημερολόγιο. Ένα ξεχωριστό ημερολόγιο με τις εμπειρίες τους στις δράσεις του προγράμματος χρώματα, ποιήματα, σκίτσα και φωτογραφίες.
Ολοκληρώθηκε ο κύκλος δράσεων αποκατάστασης των εκβολές των ρεμάτων, με τις τελευταίες εργασίες στο ρέμα Μικρολίμνης. Επίσης «έκλεισαν» οι δράσεις αντιπυρικής προστασίας για την περίοδο 2019-2020, με τις τελευταίες παρεμβάσεις σε αποστραγγιστικές τάφρους.
Ξεκίνησε η 2η φάση πειραματισμού της χρήσης βιομάζας ως εδαφοβελτιωτικό, με τη εφαρμογή του υλικού σε τρία αγροτεμάχια.
Φέτος η παγκόσμια ημέρα υγροτόπων, γιορτάστηκε με τους μαθητές των σχολείων της Πρέσπας, μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τη σημασία της βιοποικιλότητας στον υγρότοπο.
Oι Presplorers έκαναν τις δικές τους μεσοχειμωνιατικές καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών από τον κόλπο των Ψαράδων και την Κούλα.
Στην πρώτη συνάντηση του προγράμματος LIFE ΑRCPROM, στην Πρέσπα συζητήθηκε μεταξύ άλλων η παρουσία των μεγάλων θηλαστικών και οι απειλές που αντιμετωπίζουν στον υγρότοπο της Μικρής Πρέσπας.
Ο ήπιος για την εποχή καιρός έφερε ήδη τους πρώτους αργυροπελεκάνους. Είναι η νωρίτερη έναρξη φωλιάσματος που έχουμε καταγράψει.
Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του 2020, που είναι αφιερωμένο στις δράσεις του προγράμματος, τη συνεργασία των εταίρων και της τοπικής κοινωνίας.
Το τρίτο ενημερωτικό δελτίο με τα νέα και τις εξελίξεις των δράσεων του προγράμματος κυκλοφόρησε και μοιράστηκε στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Πρέσπας.
Με στόχο την προστασία των αποικιών των υδρόβιων πουλιών από τις πυρκαγιές μετά από έγκριση και από την Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου δημιουργήθηκαν 9 αντιπυρικές ζώνες στην ακτογραμμή της λίμνης Μικρή Πρέσπα και γύρω από τις αναπαραγωγικές αποικίες και απομακρύνθηκε η βλάστηση από 3 επιλεγμένα στραγγιστικά κανάλια.
Οι παρεμβάσεις στα ρέματα του Λευκώνα και της Μικρολίμνης, ολοκληρώθηκαν για το 2019, με την κοπή των καλαμιών στις εκβολές με το ειδικό αμφίβιο μηχάνημα του προγράμματος.
Με τις συντονισμένες κοινές προσπάθειες της ομάδας του προγράμματος και ιδιωτών κτηνοτρόφων 830 στρέμματα υγροτοπικής βλάστησης κόπηκαν στην παραλίμνια ζώνη της Μικρής Πρέσπας.
Το πρόγραμμα συμμετείχε στην Διημερίδα Δικτύωσης Τρεχόντων Έργων LIFE για τη Φύση και τη Βιοποικιλότητα στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πράσινο Ταμείο στις 23-24 Οκτωβρίου. Η διημερίδα συνδιοργανώθηκε από το Ολοκληρωμένο έργο LIFE-IP 4 NATURA - Natura 2000 - Εδώ ζούμε και το έργο Οικοδόμησης Δυναμικού Greek LIFE Task Force.
Με τον εξοπλισμό του προγράμματος και των κτηνοτρόφων μαζεύτηκαν περισσότεροι από 120 τόνοι υλικού σε μπάλες και διατέθηκαν σε 18 κτηνοτρόφους, μετά από αίτησή τους στον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, για να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφή.
Στον Άγιο Αχίλλειο τράβηξαν τα τελευταία πλάνα τους οι Presplorers και πλέον βρίσκονται στη διαδικασία του μοντάζ.
Οι κοπές του προγράμματος LIFE Prespa Waterbirds στον υγρότοπο προχωρούν και το κομμένο υλικό δένεται σε στρόγγυλες μπάλες και διατίθεται σε κτηνοτρόφους της περιοχής.
Αυτή τη φορά μιλήσαμε με ψαρά και κτηνοτρόφο της περιοχής.
Οι Presplorers συνεχίζουν τις δράσεις τους. Αυτή την περίοδο ξεκινούν σεμινάρια κινηματογράφου στη δημοτική βιβλιοθήκη του Λαιμού για τη δημιουργία του δικού τους ντοκιμαντέρ.
H δεύτερη συνάντηση της Διασυνοριακής Ομάδας Διαχείρισης του Υγροτόπου πραγματοποιήθηκε στην Πρέσπα με εκπροσώπους των εθνικών πάρκων και των προστατευόμενων περιοχών της λεκάνης της Πρέσπας, καθώς και περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Η παρακολούθηση του αναπαραγωγικού πληθυσμού της Βαλτόπαπιας στη Μικρή Πρέσπα ξεκίνησε και θα συνεχιστεί μέχρι και τον Ιούλιο.
Αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης των εκβολών δύο ρεμάτων, ξεκίνησε η παρακολούθηση των χώρων ωοτοκίας των ψαριών εντός των δύο αυτών ρεμάτων.
Την Κυριακή 14 Απριλίου 2019 οι Presplorers έκαναν τη νέα τους εξερεύνηση στην περιοχή «Μπούσκανη», με στόχο να βρουν στοιχεία της όχθης που αλλάζουν εποχιακά
Με τη βοήθεια του αμφίβιου μηχανήματος, πραγματοποιήθηκαν κοπές καλαμιού στην περιοχή του Μικρού Κάμπου. Σκοπός είναι η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης για την προστασία των αποικιών των υδρόβιων πουλιών από τις πυρκαγιές στον καλαμιώνα.
To πρόγραμμα LIFE Prespa Waterbirds συμμετείχε στην «Εκδήλωση Ενημέρωσης για το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE» που διοργάνωσε το Πράσινο Ταμείο και η Ελληνική Task Force στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE14 CAP/GR/000003 – GR LTF.
Με την εφαρμογή PrespaWings, μπορούν όλοι να έχουν μια συναρπαστική εμπειρία ορνιθοπαρατήρησης στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για Android και σύντομα θα διατίθεται και για IOS.
Η ομάδα πεδίου του προγράμματος ξεκίνησε αυτόν το μήνα την παρακολούθηση των υπό διαχείριση περιοχών που χρησιμοποιούν τα είδη-στόχοι του προγράμματος για να τραφούν, προκειμένου να αξιολογηθεί η επίδραση της διαχείρισης της βλάστησης.
Συνάντηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πυρκαγιών οργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών με τη συμμετοχή όλων των φορέων που σχετίζονται με το θέμα, αλλά και κατοίκων της περιοχής.
Ξεκίνησε το φώλιασμα των αργυροτσικνιάδων στην αποικία του Μικρού Κάμπου στον καλαμιώνα της Μικρής Πρέσπας.
Δυστυχώς οι εκτεταμένες πυρκαγιές την φετινή άνοιξη έχουν κάψει πάνω από 3.000 στρέμματα υγροτοπικής βλάστησης.
Ξεκίνησε η 1η φάση πειραματισμού της χρήσης βιομάζας ως εδαφοβελτιωτικό, με τη εφαρμογή του υλικού σε τρία αγροτεμάχια.
Με την άφιξη του αμφίβιου μηχανήματος κοπής καλαμιών συμπληρώθηκε ο απαραίτητος εξοπλισμός του προγράμματος για τη διαχείριση του καλαμιώνα
Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στον καλαμιώνα της Μικρής Πρέσπας, απειλώντας τις αποικίες των πελεκάνων.
Οι αργυροπελεκάνοι ξεκίνησαν την αναπαραγωγή τους στις αποικίες τους στο βόρειο τμήμα της Μικρής Πρέσπας.
Εγκαίνια έκθεσης «Το τοπίο (μας) αλλάζει» της ομάδας Presplorers στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρεσπών
Η ημερίδα για την αντιμετώπιση περιστατικών μαζικών θανάτων πουλιών πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου αναδεικνύοντας τη συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, του Δήμου Πρεσπών και της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών
Ξεκίνησε η συνεργασία με το Κέντρο Τεχνολογικών Ερευνών Δυτικής Μακεδονίας και αγρότες της περιοχής για την αξιολόγηση της χρήσης βιομάζας καλαμιού ως εδαφοβελτιωτικό
Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης της λειτουργίας των εκβολών του ρέματος Λευκώνα
Στις 23 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε ημερίδα σχετικά με τη διαχείριση μαζικών προσβολών υδρόβιων πουλιών από λοιμώδη νοσήματα στο πλαίσιο της δράσης Ε6, με συμμετοχή τοπικών και περιφερειακών υπηρεσιών και φορέων διαχείρισης.
Μέχρι στιγμής έχουν κοπεί 250 περίπου στρέμματα στην περιοχή από τη Σλάτινα Λαιμού μέχρι και τον Μικρό Κάμπο. To κομμένο υλικό δένεται σε μπάλες για να διατεθεί σε κτηνοτρόφους και αγρότες.
Η σημαντικότερη δράση του προγράμματος LIFE Prespa Waterbirds ξεκίνησε! Η ομάδα πεδίου της ΕΠΠ, εφοδιασμένη με τον κατάλληλο εξοπλισμό, άρχισε τη διαχείριση του καλαμιώνα της Μικρής Πρέσπας.
Με έναν διαγωνισμό φωτογραφίας ξεκίνησαν οι φθινοπωρινές δράσεις των «Presplorers». Παιδιά και έφηβοι, φωτογράφισαν την Πρέσπα, συνόδευσαν τις φωτογραφίες τους με ένα Χαϊκού και επιβραβεύτηκαν για την δημιουργικότητά τους.
Οι ερευνητές του Tour du Valat βρίσκονται στο πεδίο για τη λήψη δεδομένων στους καλαμιώνες της Μικρής Πρέσπας και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές που θα πραγματοποιηθεί διαχείριση φέτος το φθινόπωρο. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός δικτύου δειγματοληπτικών σταθμών όπου θα παρατηρούνται οι αλλαγές στη δομή της βλάστησης και της χλωριδικής ποικιλότητας.
Oι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Βουλγαρίας Bulgarian Biodiversity Foundation και Bulgarian Society for the Protection of Birds, οι οποίες εφαρμόζουν το πρόγραμμα LIFE11 ΝAT/BG/000362, επισκέφτηκαν την ομάδα του LIFE Prespa Waterbirds στα γραφεία της ΕΠΠ, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για θέματα διαχείρισης νερού και βλάστησης.
11.07.2018O σκηνοθέτης Francisco Marquez, ξεκίνησε να κινηματογραφεί στιγμιότυπα των 9 ειδών, αλλά και κάποιες από τις δράσεις του προγράμματος.
Η παρακολούθηση των πειραματικών επιφανειών που δημιουργήθηκαν την προηγουμένη χρονιά στα πλαίσια του Prespa Waterbirds ξεκίνησε. Στόχοι των πειραμάτων είναι να καθοδηγήσουν τη διαχείριση αλλά και να βοηθήσουν στην ερμηνεία των αλλαγών που παρατηρούνται στον καλαμιώνα.
Υλοποιήθηκε και η δεύτερη μέρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο δημοτικό σχολείο Αγίου Γερμανού, με θέμα την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών
Το φυλλάδιο περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις δράσεις διαχείρισης και τα οφέλη που θα προκύψουν για το περιβάλλον και την τοπική οικονομία
Υλοποιήθηκε στο δημοτικό σχολείο Αγίου Γερμανού, περιβαλλοντική εκπαίδευση με θέμα την Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής
Πραγματοποιήθηκε χθες, στα γραφεία της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, η πρώτη συνάντηση της διασυνοριακής ομάδας διαχείρισης υγροτόπου (Transboundary Wetland Management Committee).
Πραγματοποιήθηκε σεμινάριο φωτογραφίας στο χώρο της δημοτικής βιβλιοθήκης της Πρέσπας με θέμα την φωτογραφία φύσης και τις τεχνικές της.
Οι «Presplorers» συναντήθηκαν για τρίτη φορά, με σημείο εκκίνησης και πάλι την Κρίνα. Μέσα από εικόνες, διάλογο και ερωτήσεις τα παιδιά γνώρισαν καλύτερα τα 9 υδρόβια πουλιά του προγράμματος. Ακολουθώντας το κυκλικό μονοπάτι του Αγίου Αχιλλείου, συζητήθηκαν θέματα όπως οι διαχειριστικές δράσεις που θα εφαρμοστούν στον καλαμιώνα, δίνοντας έμφαση στη σημασία της προστασίας αυτών των ιδιαίτερων οικοσυστημάτων.
Πραγματοποιήθηκε διήμερη συνάντηση μεταξύ των συνεργατών της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, με θέμα τις κατευθύνσεις για τη διαχείριση του καλαμιώνα. Συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των επιμέρους μελετών και λήφθηκαν αποφάσεις για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των σχετικών διαχειριστικών δράσεων.
20.09.2017Με τηλεσκόπια και κιάλια βρεθήκαν στο λόφο της Κρίνας οι…
01.07.2017 Πραγματοποιήθηκε καταγραφή φυτικών ειδών στο εσωτερικό, προς τη λίμνη, μέρος του καλαμιώνα. Περισσότερα είδη παρατηρηθηκαν στα σημεία με μικρο βάθος νερού
Οι δράσεις για την εκτίμηση των αμφιβίων στους καλαμιώνες γύρω από την Μικρή Πρέσπα θα πραγματοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας
Οι δραστηριότητες ξεκίνησαν με ποδηλατική εξόρμηση στις εκβολές του Αγίου Γερμανού για εξερεύνηση και φωτογράφιση της φύσης!
Με την παρακολούθηση των αφίξεων και αναχωρήσεων των υδρόβιων πουλιών της αποικίας γίνεται εκτίμηση των αναπαραγόμενων ζευγαριών.
Από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο πραγματοποιείται συστηματική παρακολούθηση της χρήσης των ενδιαιτημάτων από τα είδη του προγράμματος αλλά και άλλων υδρόβιων πουλιών.
05.04.2017Σκοπός της Καθοδηγητικής Επιτροπής, είναι η παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης και γνωματεύσεων προς τον κύριο ανάδοχο του προγράμματος, σε θέματα σχετικά με τις δράσεις διαχείρισης και παρακολούθησης που προβλέπονται στα πλαίσια του έργου.
16.03.2017Εκτίμηση της κατάστασης των κυρίαρχων ειδών (Phragmites australis/Typha angustifolia) του καλαμιώνα σε σχέση με το παρελθόν
20.12.2016Η συμβουλευτική ομάδα για τη διαχείριση της υγροτοπικής βλάστησης έχει ως στόχο την παροχή καθοδήγησης στην ομάδα συγγραφής της μελέτης διαχείρισης της υγροτοπικής βλάστησης, καθώς και τον καθορισμό των αντίστοιχων προδιαγραφών που σχετίζονται με τις δράσεις διαχείρισης της βλάστησης.
15.12.2016