Πρόοδος

Εκλαϊκευμένη Αναφορά

Εκλαϊκευμένη ΑναφοράΤο πενταετές πρόγραμμα LIFE Prespa Waterbirds ολοκληρώθηκε και στην έκδοση που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε σύντομες πληροφορίες για το σύνολο των δράσεων και των αποτελεσμάτων τους, αλλά και τη συνεργασία των φορέων και των παραγωγικών ομάδων της περιοχής.

30.09.2021

Eγχειρίδιο για τη διαχείριση υγροτόπων

Eγχειρίδιο για τη διαχείριση υγροτόπωνΟλοκληρώθηκε το διαδικτυακό εγχειρίδιο για τη διαχείριση και παρακολούθηση υγροτόπων.

20.09.2021

Συνάντηση δικτύωσης για τη διαχείριση υγροτόπου στην Πρέσπα

Συνάντηση δικτύωσης για τη διαχείριση υγροτόπου στην ΠρέσπαΤεχνικές και λειτουργικές λεπτομέρειες και η εμπειρία της χρήσης του αμφίβιου μηχανήματος κοπής για τη διαχείριση υγροτόπων ήταν κάποια από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια επίσκεψης του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα του Έβρου.

30.06.2021

Διαδικτυακή πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ «Κοινές Πτήσεις»

Διαδικτυακή πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ «Κοινές Πτήσεις»Το ντοκιμαντέρ για την Πρέσπα, τον υγρότοπο και τη συνεργασία είναι πλέον διαθέσιμο στο κανάλι της ΕΠΠ στο Youtube.

11.06.2021

Συναντήσεις με επαγγελματίες της περιοχής

Συναντήσεις με επαγγελματίες της περιοχήςΓεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς της περιοχής συμμετείχαν σε συναντήσεις που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της τελικής αποτίμησης των κοινωνικο-οικονιμικών επιπτώσεων του προγράμματος.

09.06.2021

Συμμετοχή των Presplorers στα WWF Panda Youth Awards

Συμμετοχή των Presplorers στα WWF Panda Youth AwardsΣτη διαδικτυακή εκδήλωση WWF Panda Youth Awards, οι Presplorers παρουσίασαν και διακρίθηκαν για τις δράσεις τους στο πεδίο αλλά και τη μικρού μήκους ταινία τους με τίτλο «Άνθρωποι και Νεράιδες, Μύθοι και αλήθειες».

04.06.2021

Διαδικτυακά σεμινάρια για τη διαχείριση και παρακολούθηση υγροτόπων

Διαδικτυακά σεμινάρια για τη διαχείριση και παρακολούθηση υγροτόπωνΞεκίνησε σήμερα ένας κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων για τη διαχείριση και παρακολούθηση υγροτόπων, στον οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι των προστατευόμενων περιοχών της διασυνοριακής λεκάνης των Πρεσπών.

26.05.2021

Τέταρτη συνάντηση της Διασυνοριακής Ομάδας Διαχείρισης του Υγροτόπου

Τέταρτη συνάντηση της Διασυνοριακής Ομάδας Διαχείρισης του ΥγροτόπουH τέταρτη συνάντηση της Διασυνοριακής Ομάδας Διαχείρισης του Υγροτόπου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εθνικών πάρκων της Πρέσπας, από την Ελλάδα, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων.

27.04.2021

Ξεκίνησε η παρακολούθηση των χώρων διατροφής των υδρόβιων πουλιών και των χώρων αναπαραγωγής των ψαριών

Ξεκίνησε η παρακολούθηση των χώρων διατροφής των υδρόβιων πουλιών και των χώρων αναπαραγωγής των ψαριών Η ομάδα πεδίου του προγράμματος ξεκίνησε την παρακολούθηση των υπό διαχείριση περιοχών που χρησιμοποιούν τα είδη-στόχοι του προγράμματος για να τραφούν και την παρακολούθηση της ιχθυοπανίδας με δειγματοληψίες στις εκβολές των ρεμάτων της λίμνης Μικρή Πρέσπα.

29.03.2021

Eτήσια συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Υγροτόπου

Eτήσια συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης ΥγροτόπουΣτις 26 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η ετήσια συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Υγροτόπου, όπου συζητήθηκε η εφαρμογή διαχείρισης κατά το 2020 και οι προτάσεις για τη διαχείριση του υγροτόπου για το 2021.

26.02.2021

Πρώτη πτήση της χρονιάς για την παρακολούθηση των νησίδων φωλιάσματος των πελεκάνων με το drone

Πρώτη πτήση της χρονιάς για την παρακολούθηση των νησίδων φωλιάσματος των πελεκάνων με το drone Μέσω των εναέριων φωτογραφιών προσπαθούμε να εκτιμήσουμε τις επιπτώσεις του ψύχους που έφερε η

19.02.2021

Οι Presplorers παρουσίασαν την ταινία τους

Οι Presplorers παρουσίασαν την ταινία τους Στις 2 Φεβρουαρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, οι «Presplorers» παρουσίασαν την ταινία τους, όπου κατέγραψαν ζητήματα του νερού και της βιοποικοιλότητας, μέσα από τις μαρτυρίες των κατοίκων και τις θέσεις των επιστημόνων.

03.02.2021

Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών στην Πρέσπα

Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών στην ΠρέσπαΣτις 16 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν οι ετήσιες μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις στη διασυνοριακή λεκάνη των Πρεσπών με τη συμμετοχή πολλών φορέων και εθελοντών από τις 3 χώρες.

16.01.2021

Έναρξη του προγράμματος παρακολούθησης των πελεκάνων

Έναρξη του προγράμματος παρακολούθησης των πελεκάνωνΜετά την πρόωρη άφιξη των αργυροπελεκάνων στην περιοχή στις 5 Ιανουαρίου, ξεκίνησε και το πρόγραμμα παρακολούθησης του πληθυσμού.

05.01.2021

Κυκλοφόρησε το 4ο ενημερωτικό δελτίο του προγράμματος

Κυκλοφόρησε το 4ο ενημερωτικό δελτίο του προγράμματοςΤο τέταρτο ενημερωτικό δελτίο με τα νέα και τις εξελίξεις των δράσεων του προγράμματος κυκλοφόρησε και μοιράστηκε στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Πρέσπας.

23.12.2020

Τρίτη συνάντηση της Διασυνοριακής Ομάδας Διαχείρισης του Υγροτόπου

Τρίτη συνάντηση της Διασυνοριακής Ομάδας Διαχείρισης του Υγροτόπου H τρίτη συνάντηση της Διασυνοριακής Ομάδας Διαχείρισης του Υγροτόπου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με τη συμμετοχή 18 εκπροσώπων των εθνικών πάρκων και των προστατευόμενων περιοχών της λεκάνης των Πρεσπών αλλά και με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων.

10.12.2020

Αντιπυρικές ζώνες

Αντιπυρικές ζώνεςΟλοκληρώθηκε η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στον καλαμιώνα για το 2020.

25.11.2020

Διαχείριση βλάστησης σε αποστραγγιστικές τάφρους

Διαχείριση βλάστησης σε αποστραγγιστικές τάφρουςΟλοκληρώθηκαν οι δράσεις διαχείρισης βλάστησης σε τρεις επιλεγμένες αποστραγγιστικές τάφρους για τον περιορισμό εξάπλωσης πυρκαγιών στον καλαμιώνα.

20.11.2020

Παρακολούθηση των πληθυσμών των υδρόβιων πουλιών

Παρακολούθηση των πληθυσμών των υδρόβιων πουλιώνΜε την επίσκεψη και καταγραφή της κατάστασης των αποικιών των πελεκάνων ολοκληρώνεται για το 2020 η παρακολούθηση των πληθυσμών υδρόβιων πουλιών.

23.10.2020

Πειραματική χρήση καλαμιού ως εδαφοβελτιωτικό

Πειραματική χρήση καλαμιού ως εδαφοβελτιωτικόΜε τη συγκομιδή των φασολιών, ολοκληρώθηκε η διετής πειραματική χρήση του καλαμιού ως εδαφοβελτιωτικό και τα αποτελέσματα αναμένονται το Μάρτιο 2021.

17.10.2020

Μια ακόμα επίσκεψη στο πεδίο από την ομάδα των Presplorers

Μια ακόμα επίσκεψη στο πεδίο από την ομάδα των Presplorers Μια ακόμη εξόρμηση στη φύση έκαναν οι Presplorers στα τέλη Σεπτεμβρίου, αυτή τη φορά για να καταγράψουν τις αλλαγές στην όχθη της Μικρής Πρέσπας την οποία είχαν επισκεφτεί ξανά στις αρχές της άνοιξης.

30.09.2020

Παρακολούθηση βλάστησης

Παρακολούθηση βλάστησηςΟλοκληρώθηκαν οι περισσότερες δράσεις παρακολούθησης βλάστησης από το Tour du Valat.

31.07.2020

Παρακολούθηση πελεκάνων

Παρακολούθηση πελεκάνωνΟλοκληρώθηκαν το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών πεδίου για την παρακολούθηση των πληθυσμών πελεκάνων για το 2020.

24.07.2020

Συνάντηση με LIFE ATIAS

Συνάντηση με LIFE ATIASΠραγματοποιήθηκε συνάντηση δικτύωσης με το LIFE ATIAS στην Πρέσπα.

22.07.2020

Αξιολόγηση τύπων οικοτόπων του υγροτόπου

Αξιολόγηση τύπων οικοτόπων του υγροτόπουΞεκίνησαν οι εργασίες πεδίου για τη αξιολόγηση των τύπων οικοτόπων του υγροτόπου της Μικρής Πρέσπας.

10.07.2020

Κοπές υγροτοπικής βλάστησης

Κοπές υγροτοπικής βλάστησηςΞεκίνησαν οι εργασίες κοπής βλάστησης στην παραλίμνια ζώνη της Λίμνης Μικρή Πρέσπα.

17.06.2020

Άφιξη - Αναχώρηση 2020

Άφιξη - Αναχώρηση 2020Οι δράσεις παρακολούθησης των υδρόβιων πουλιών συνεχίζονται εντατικά. Εφαρμόστηκε η μέθοδος «Άφιξη-Αναχώρηση» που παρέχει μια καλή εκτίμηση της τάσης των πληθυσμών της λαγγόνας και των μικρόσωμων ερωδιών που φωλιάζουν σε πυκνούς και δυσπρόσιτους καλαμιώνες.

19.05.2020

Παρακολούθηση των ιχθυοπληθυσμών

Παρακολούθηση των ιχθυοπληθυσμώνΞεκίνησε η δράση παρακολούθησης της ιχθυοπανίδας με δειγματοληψίες στις εκβολές των ρεμάτων της λίμνης Μικρή Πρέσπα.

21.04.2020

Παρουσίαση του προγράμματος σε διαδικτυακό σεμινάριο για την βιοποικιλότητα της Πρέσπας

Παρουσίαση του προγράμματος σε διαδικτυακό σεμινάριο για την βιοποικιλότητα της ΠρέσπαςΤο πρόγραμμα LIFE Prespa Waterbirds παρουσιάστηκε στο διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «η βιοποικιλότητα της Πρέσπας» που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

10.04.2020

Δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό

Δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικόΑποτελέσματα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργεια των φασολιών δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Euro-Mediterranean Journal for Environmental Integration από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, εταίρο του προγράμματος.

04.04.2020

Οι αντιπυρικές ζώνες μετατρέπονται σε χώρους διατροφής

Οι αντιπυρικές ζώνες μετατρέπονται σε χώρους διατροφής Αργυροτσικνιάδες τρέφονται σε αντιπυρικές ζώνες που δημιουργήθηκαν από το πρόγραμμα LIFE Prespa Waterbirds, καθώς αυτή την εποχή στιγμή αποτελούν τις μόνες ρηχές και χωρίς βλάστηση περιοχές.

20.03.2020

Ξεκίνησε η παρακολούθηση των χώρων διατροφής των υδρόβιων πουλιών

Ξεκίνησε η παρακολούθηση των χώρων διατροφής των υδρόβιων πουλιώνΗ ομάδα πεδίου του προγράμματος ξεκίνησε αυτόν το μήνα την παρακολούθηση των υπό διαχείριση περιοχών που χρησιμοποιούν τα είδη-στόχοι του προγράμματος για να τραφούν, προκειμένου να αξιολογηθεί η επίδραση της διαχείρισης της βλάστησης.

18.03.2020

Τοποθέτηση σημαδούρων για την προστασία των αποικιών

Τοποθέτηση σημαδούρων για την προστασία των αποικιών Οι Επόπτες - Φύλακες του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών σε συνεργασία με το προσωπικό του προγράμματος LIFE Prespa Waterbirds, ανανέωσαν για άλλη μια χρονιά, τις κόκκινες σημαδούρες γύρω από τις αποικίες των πελεκάνων στη λίμνη Μικρή Πρέσπα, με στόχο να αποτραπεί η ενόχληση που μπορούν να προκαλέσουν οι διερχόμενες βάρκες.

09.03.2020

Το καλλιτεχνικό ημερολόγιο των Presplorers

Το καλλιτεχνικό ημερολόγιο των Presplorers Οι Presplorers στη δεύτερη συνάντηση τους για τους διαφορετικούς τρόπους γραφής, ξεκίνησαν να γράφουν το δικό τους ημερολόγιο. Ένα ξεχωριστό ημερολόγιο με τις εμπειρίες τους στις δράσεις του προγράμματος χρώματα, ποιήματα, σκίτσα και φωτογραφίες.

27.02.2020

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος δράσεων αντιπυρικής προστασίας και αποκατάστασης των εκβολών ρεμάτων για το 2019

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος δράσεων αντιπυρικής προστασίας και αποκατάστασης των εκβολών ρεμάτων για το 2019Ολοκληρώθηκε ο κύκλος δράσεων αποκατάστασης των εκβολές των ρεμάτων, με τις τελευταίες εργασίες στο ρέμα Μικρολίμνης. Επίσης «έκλεισαν» οι δράσεις αντιπυρικής προστασίας για την περίοδο 2019-2020, με τις τελευταίες παρεμβάσεις σε αποστραγγιστικές τάφρους.

25.02.2020

Συνεχίζεται η πιλοτική χρήση βιομάζας ως εδαφοβελτιωτικό

Συνεχίζεται η πιλοτική χρήση βιομάζας ως εδαφοβελτιωτικόΞεκίνησε η 2η φάση πειραματισμού της χρήσης βιομάζας ως εδαφοβελτιωτικό, με τη εφαρμογή του υλικού σε τρία αγροτεμάχια.

19.02.2020

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2020

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2020Φέτος η παγκόσμια ημέρα υγροτόπων, γιορτάστηκε με τους μαθητές των σχολείων της Πρέσπας, μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τη σημασία της βιοποικιλότητας στον υγρότοπο.

04.02.2020

Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών από τους Presplorers

Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών από τους PresplorersOι Presplorers έκαναν τις δικές τους μεσοχειμωνιατικές καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών από τον κόλπο των Ψαράδων και την Κούλα.

24.01.2020

Συνεργασία LIFE Prespa Waterbirds και LIFE ARCPROM για τα θηλαστικά στον υγροτόπο

Συνεργασία LIFE Prespa Waterbirds και LIFE ARCPROM για τα θηλαστικά στον υγροτόπο Στην πρώτη συνάντηση του προγράμματος LIFE ΑRCPROM, στην Πρέσπα συζητήθηκε μεταξύ άλλων η παρουσία των μεγάλων θηλαστικών και οι απειλές που αντιμετωπίζουν στον υγρότοπο της Μικρής Πρέσπας.

21.01.2020

Ήρθαν οι πρώτοι αργυροπελεκάνοι

Ήρθαν οι πρώτοι αργυροπελεκάνοιΟ ήπιος για την εποχή καιρός έφερε ήδη τους πρώτους αργυροπελεκάνους. Είναι η νωρίτερη έναρξη φωλιάσματος που έχουμε καταγράψει.

20.01.2020

Ημερολόγιο 2020 LIFE Prespa Waterbirds

Ημερολόγιο 2020 LIFE Prespa WaterbirdsΚυκλοφόρησε το ημερολόγιο του 2020, που είναι αφιερωμένο στις δράσεις του προγράμματος, τη συνεργασία των εταίρων και της τοπικής κοινωνίας.

20.12.2019

Κυκλοφόρησε το 3ο ενημερωτικό δελτίο του προγράμματος

Κυκλοφόρησε το 3ο ενημερωτικό δελτίο του προγράμματοςΤο τρίτο ενημερωτικό δελτίο με τα νέα και τις εξελίξεις των δράσεων του προγράμματος κυκλοφόρησε και μοιράστηκε στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Πρέσπας.

13.12.2019

Δημιουργία αντιπυρικών ζωνών

Δημιουργία αντιπυρικών ζωνώνΜε στόχο την προστασία των αποικιών των υδρόβιων πουλιών από τις πυρκαγιές μετά από έγκριση και από την Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου δημιουργήθηκαν 9 αντιπυρικές ζώνες στην ακτογραμμή της λίμνης Μικρή Πρέσπα και γύρω από τις αναπαραγωγικές αποικίες και απομακρύνθηκε η βλάστηση από 3 επιλεγμένα στραγγιστικά κανάλια.

12.12.2019

Διαχείριση βλάστησης στις εκβολές ρεμάτων

Διαχείριση βλάστησης στις εκβολές ρεμάτωνΟι παρεμβάσεις στα ρέματα του Λευκώνα και της Μικρολίμνης, ολοκληρώθηκαν για το 2019, με την κοπή των καλαμιών στις εκβολές με το ειδικό αμφίβιο μηχάνημα του προγράμματος.

28.11.2019

Ολοκληρώθηκε η κοπή της υγροτοπικής βλάστησης για το 2019

Ολοκληρώθηκε η κοπή  της υγροτοπικής βλάστησης για το 2019Με τις συντονισμένες κοινές προσπάθειες της ομάδας του προγράμματος και ιδιωτών κτηνοτρόφων 830 στρέμματα υγροτοπικής βλάστησης κόπηκαν στην παραλίμνια ζώνη της Μικρής Πρέσπας.

10.11.2019

Διημερίδα στο Πράσινο Ταμείο για την δικτύωση των ελληνικών έργων LIFE

Διημερίδα στο Πράσινο Ταμείο για την δικτύωση των ελληνικών έργων LIFEΤο πρόγραμμα συμμετείχε στην Διημερίδα Δικτύωσης Τρεχόντων Έργων LIFE για τη Φύση και τη Βιοποικιλότητα στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πράσινο Ταμείο στις 23-24 Οκτωβρίου. Η διημερίδα συνδιοργανώθηκε από το Ολοκληρωμένο έργο LIFE-IP 4 NATURA - Natura 2000 - Εδώ ζούμε και το έργο Οικοδόμησης Δυναμικού Greek LIFE Task Force.

29.10.2019

Διάθεση βιομάζας

Διάθεση βιομάζας Με τον εξοπλισμό του προγράμματος και των κτηνοτρόφων μαζεύτηκαν περισσότεροι από 120 τόνοι υλικού σε μπάλες και διατέθηκαν σε 18 κτηνοτρόφους, μετά από αίτησή τους στον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, για να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφή.

20.10.2019

Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα των «Presplorers»

Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα των «Presplorers»Στον Άγιο Αχίλλειο τράβηξαν τα τελευταία πλάνα τους οι Presplorers και πλέον βρίσκονται στη διαδικασία του μοντάζ.

20.09.2019

Οι κοπές στον καλαμιώνα συνεχίζονται!

Οι κοπές στον καλαμιώνα συνεχίζονται!Οι κοπές του προγράμματος LIFE Prespa Waterbirds στον υγρότοπο προχωρούν και το κομμένο υλικό δένεται σε στρόγγυλες μπάλες και διατίθεται σε κτηνοτρόφους της περιοχής.

02.08.2019

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ συνεχίζονται!

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ συνεχίζονται!Αυτή τη φορά μιλήσαμε με ψαρά και κτηνοτρόφο της περιοχής.

11.07.2019

Oι Presplorers ξεκίνησαν το δικό τους ντοκιμαντέρ

Oι Presplorers ξεκίνησαν το δικό τους ντοκιμαντέρΟι Presplorers συνεχίζουν τις δράσεις τους. Αυτή την περίοδο ξεκινούν σεμινάρια κινηματογράφου στη δημοτική βιβλιοθήκη του Λαιμού για τη δημιουργία του δικού τους ντοκιμαντέρ.

04.07.2019

Δεύτερη συνάντηση της Διασυνοριακής Ομάδας Διαχείρισης του Υγροτόπου

Δεύτερη συνάντηση της Διασυνοριακής Ομάδας Διαχείρισης του Υγροτόπου H δεύτερη συνάντηση της Διασυνοριακής Ομάδας Διαχείρισης του Υγροτόπου πραγματοποιήθηκε στην Πρέσπα με εκπροσώπους των εθνικών πάρκων και των προστατευόμενων περιοχών της λεκάνης της Πρέσπας, καθώς και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

09.05.2019

Παρακολούθηση του πληθυσμού της Βαλτόπαπιας

Παρακολούθηση του πληθυσμού της ΒαλτόπαπιαςΗ παρακολούθηση του αναπαραγωγικού πληθυσμού της Βαλτόπαπιας στη Μικρή Πρέσπα ξεκίνησε και θα συνεχιστεί μέχρι και τον Ιούλιο.

03.05.2019

Παρακολούθηση των χώρων ωοτοκίας των ψαριών

Παρακολούθηση των χώρων ωοτοκίας των ψαριώνΑφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης των εκβολών δύο ρεμάτων, ξεκίνησε η παρακολούθηση των χώρων ωοτοκίας των ψαριών εντός των δύο αυτών ρεμάτων.

25.04.2019

Οι Presplorers καταγράφουν τις αλλαγές στην όχθη

Οι Presplorers καταγράφουν τις αλλαγές στην όχθηΤην Κυριακή 14 Απριλίου 2019 οι Presplorers έκαναν τη νέα τους εξερεύνηση στην περιοχή «Μπούσκανη», με στόχο να βρουν στοιχεία της όχθης που αλλάζουν εποχιακά

16.04.2019

Ξεκίνησε η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στον καλαμιώνα

Ξεκίνησε η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στον καλαμιώναΜε τη βοήθεια του αμφίβιου μηχανήματος, πραγματοποιήθηκαν κοπές καλαμιού στην περιοχή του Μικρού Κάμπου. Σκοπός είναι η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης για την προστασία των αποικιών των υδρόβιων πουλιών από τις πυρκαγιές στον καλαμιώνα.

08.04.2019

Συμμετοχή σε ενημερωτική εκδήλωση για τα ευρωπαϊκά προγράμματα LIFE

Συμμετοχή σε ενημερωτική εκδήλωση για τα ευρωπαϊκά προγράμματα LIFETo πρόγραμμα LIFE Prespa Waterbirds συμμετείχε στην «Εκδήλωση Ενημέρωσης για το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE» που διοργάνωσε το Πράσινο Ταμείο και η Ελληνική Task Force στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE14 CAP/GR/000003 – GR LTF.

05.04.2019

PrespaWings: κυκλοφόρησε η νέα εφαρμογή για κινητά

PrespaWings: κυκλοφόρησε η νέα εφαρμογή για κινητάΜε την εφαρμογή PrespaWings, μπορούν όλοι να έχουν μια συναρπαστική εμπειρία ορνιθοπαρατήρησης στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για Android και σύντομα θα διατίθεται και για IOS.

20.03.2019

Ξεκίνησε η παρακολούθηση των χώρων διατροφής των υδρόβιων πουλιών

Ξεκίνησε η παρακολούθηση των χώρων διατροφής των υδρόβιων πουλιώνΗ ομάδα πεδίου του προγράμματος ξεκίνησε αυτόν το μήνα την παρακολούθηση των υπό διαχείριση περιοχών που χρησιμοποιούν τα είδη-στόχοι του προγράμματος για να τραφούν, προκειμένου να αξιολογηθεί η επίδραση της διαχείρισης της βλάστησης.

20.03.2019

Συνάντηση για το πρόβλημα των πυρκαγιών στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών

Συνάντηση για το πρόβλημα των πυρκαγιών στο Εθνικό Πάρκο ΠρεσπώνΣυνάντηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πυρκαγιών οργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών με τη συμμετοχή όλων των φορέων που σχετίζονται με το θέμα, αλλά και κατοίκων της περιοχής.

15.03.2019

Οι αργυροτσικνιάδες στις φωλιές τους και φέτος

Οι αργυροτσικνιάδες στις φωλιές τους και φέτοςΞεκίνησε το φώλιασμα των αργυροτσικνιάδων στην αποικία του Μικρού Κάμπου στον καλαμιώνα της Μικρής Πρέσπας.

11.03.2019

Συνεχίζονται οι πυρκαγιές στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών

Συνεχίζονται οι πυρκαγιές στο Εθνικό Πάρκο ΠρεσπώνΔυστυχώς οι εκτεταμένες πυρκαγιές την φετινή άνοιξη έχουν κάψει πάνω από 3.000 στρέμματα υγροτοπικής βλάστησης.

04.03.2019

Η χρήση καλαμιού ως βελτιωτικό εδάφους

Η χρήση καλαμιού ως βελτιωτικό εδάφουςΞεκίνησε η 1η φάση πειραματισμού της χρήσης βιομάζας ως εδαφοβελτιωτικό, με τη εφαρμογή του υλικού σε τρία αγροτεμάχια.

19.02.2019

Το αμφίβιο μηχάνημα έτοιμο για δράση

Το αμφίβιο μηχάνημα έτοιμο για δράσηΜε την άφιξη του αμφίβιου μηχανήματος κοπής καλαμιών συμπληρώθηκε ο απαραίτητος εξοπλισμός του προγράμματος για τη διαχείριση του καλαμιώνα

18.02.2019

Μεγάλη φωτιά στον καλαμιώνα της Μικρής Πρέσπας

Μεγάλη φωτιά στον καλαμιώνα της Μικρής ΠρέσπαςΜεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στον καλαμιώνα της Μικρής Πρέσπας, απειλώντας τις αποικίες των πελεκάνων.

15.02.2019

Ξεκίνησε οι αναπαραγωγική περίοδος των αργυροπελεκάνων

Ξεκίνησε οι αναπαραγωγική περίοδος των αργυροπελεκάνωνΟι αργυροπελεκάνοι ξεκίνησαν την αναπαραγωγή τους στις αποικίες τους στο βόρειο τμήμα της Μικρής Πρέσπας.

08.02.2019

Έκθεση φωτογραφίας

Έκθεση φωτογραφίαςΕγκαίνια έκθεσης «Το τοπίο (μας) αλλάζει» της ομάδας Presplorers στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρεσπών

02.02.2019

Αναφορά για την ημερίδα σχετικά με τη διαχείριση μαζικών προσβολών υδρόβιων πουλιών από λοιμώδη νοσήματα

Αναφορά για την ημερίδα σχετικά με τη διαχείριση μαζικών προσβολών υδρόβιων πουλιών από λοιμώδη νοσήματαΗ ημερίδα για την αντιμετώπιση περιστατικών μαζικών θανάτων πουλιών πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου αναδεικνύοντας τη συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, του Δήμου Πρεσπών και της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών

19.12.2018

Η χρήση καλαμιού ως εδαφοβελτιωτικό

Η χρήση καλαμιού ως εδαφοβελτιωτικόΞεκίνησε η συνεργασία με το Κέντρο Τεχνολογικών Ερευνών Δυτικής Μακεδονίας και αγρότες της περιοχής για την αξιολόγηση της χρήσης βιομάζας καλαμιού ως εδαφοβελτιωτικό

11.12.2018

Eργασίες αποκατάστασης ρεμάτων

Eργασίες αποκατάστασης ρεμάτωνΞεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης της λειτουργίας των εκβολών του ρέματος Λευκώνα

29.11.2018

Hμερίδα για την δράση Ε5: Σχέδιο συντονισμού δράσεων Συμβολή στη διαχείριση μαζικών προσβολών υδρόβιων πουλιών από λοιμώδη νοσήματα στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών

Hμερίδα για την δράση Ε5: Σχέδιο συντονισμού δράσεων Συμβολή στη διαχείριση μαζικών προσβολών υδρόβιων πουλιών από λοιμώδη νοσήματα στο Εθνικό Πάρκο ΠρεσπώνΣτις 23 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε ημερίδα σχετικά με τη διαχείριση μαζικών προσβολών υδρόβιων πουλιών από λοιμώδη νοσήματα στο πλαίσιο της δράσης Ε6, με συμμετοχή τοπικών και περιφερειακών υπηρεσιών και φορέων διαχείρισης.

23.11.2018

Η διαχείριση του καλαμιώνα συνεχίζεται με γοργό ρυθμό!

Η διαχείριση του καλαμιώνα συνεχίζεται με γοργό ρυθμό! Μέχρι στιγμής έχουν κοπεί 250 περίπου στρέμματα στην περιοχή από τη Σλάτινα Λαιμού μέχρι και τον Μικρό Κάμπο. To κομμένο υλικό δένεται σε μπάλες για να διατεθεί σε κτηνοτρόφους και αγρότες.

13.11.2018

Ξεκίνησε η διαχείριση του καλαμιώνα

Ξεκίνησε η διαχείριση του καλαμιώνα Η σημαντικότερη δράση του προγράμματος LIFE Prespa Waterbirds ξεκίνησε! Η ομάδα πεδίου της ΕΠΠ, εφοδιασμένη με τον κατάλληλο εξοπλισμό, άρχισε τη διαχείριση του καλαμιώνα της Μικρής Πρέσπας.

15.10.2018

Ξεκίνησαν οι φθινοπωρινές δράσεις των “Presplorers”

Ξεκίνησαν οι φθινοπωρινές δράσεις των “Presplorers”Με έναν διαγωνισμό φωτογραφίας ξεκίνησαν οι φθινοπωρινές δράσεις των «Presplorers». Παιδιά και έφηβοι, φωτογράφισαν την Πρέσπα, συνόδευσαν τις φωτογραφίες τους με ένα Χαϊκού και επιβραβεύτηκαν για την δημιουργικότητά τους.

02.10.2018

Παρακολουθούμε τον καλαμιώνα

Παρακολουθούμε τον καλαμιώναΟι ερευνητές του Tour du Valat βρίσκονται στο πεδίο για τη λήψη δεδομένων στους καλαμιώνες της Μικρής Πρέσπας και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές που θα πραγματοποιηθεί διαχείριση φέτος το φθινόπωρο. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός δικτύου δειγματοληπτικών σταθμών όπου θα παρατηρούνται οι αλλαγές στη δομή της βλάστησης και της χλωριδικής ποικιλότητας.

23.07.2018

Συνάντηση συνεργασίας

Oι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Βουλγαρίας Bulgarian Biodiversity Foundation και Bulgarian Society for the Protection of Birds, οι οποίες εφαρμόζουν το πρόγραμμα LIFE11 ΝAT/BG/000362, επισκέφτηκαν την ομάδα του LIFE Prespa Waterbirds στα γραφεία της ΕΠΠ, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για θέματα διαχείρισης νερού και βλάστησης.

11.07.2018

Ξεκίνησαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ “The LIFE of birds in Prespa”

Ξεκίνησαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ “The LIFE of birds in Prespa”O σκηνοθέτης Francisco Marquez, ξεκίνησε να κινηματογραφεί στιγμιότυπα των 9 ειδών, αλλά και κάποιες από τις δράσεις του προγράμματος.

29.06.2018

Μελετούμε τη συμπεριφορά του καλαμιού

Μελετούμε τη συμπεριφορά του καλαμιούΗ παρακολούθηση των πειραματικών επιφανειών που δημιουργήθηκαν την προηγουμένη χρονιά στα πλαίσια του Prespa Waterbirds ξεκίνησε. Στόχοι των πειραμάτων είναι να καθοδηγήσουν τη διαχείριση αλλά και να βοηθήσουν στην ερμηνεία των αλλαγών που παρατηρούνται στον καλαμιώνα.

26.06.2018

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση_ Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση_ Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών Υλοποιήθηκε και η δεύτερη μέρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο δημοτικό σχολείο Αγίου Γερμανού, με θέμα την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών

30.05.2018

Εκδόθηκε το ενημερωτικό φυλλάδιο του προγράμματος

Εκδόθηκε το ενημερωτικό φυλλάδιο του προγράμματοςΤο φυλλάδιο περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις δράσεις διαχείρισης και τα οφέλη που θα προκύψουν για το περιβάλλον και την τοπική οικονομία

07.05.2018

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση_ Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση_ Παγκόσμια Ημέρα Άγριας ΖωήςΥλοποιήθηκε στο δημοτικό σχολείο Αγίου Γερμανού, περιβαλλοντική εκπαίδευση με θέμα την Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής

26.04.2018

Πρώτη συνάντηση της Διασυνοριακής Ομάδας Διαχείρισης του Υγροτόπου

Πρώτη συνάντηση της Διασυνοριακής Ομάδας Διαχείρισης του ΥγροτόπουΠραγματοποιήθηκε χθες, στα γραφεία της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, η πρώτη συνάντηση της διασυνοριακής ομάδας διαχείρισης υγροτόπου (Transboundary Wetland Management Committee).

28.03.2018

Σεμινάριο φωτογραφίας με τους Presplorers

Σεμινάριο φωτογραφίας με τους Presplorers Πραγματοποιήθηκε σεμινάριο φωτογραφίας στο χώρο της δημοτικής βιβλιοθήκης της Πρέσπας με θέμα την φωτογραφία φύσης και τις τεχνικές της.

02.12.2017

«Presplorers» … εν δράσει!

«Presplorers» … εν δράσει! Οι «Presplorers» συναντήθηκαν για τρίτη φορά, με σημείο εκκίνησης και πάλι την Κρίνα. Μέσα από εικόνες, διάλογο και ερωτήσεις τα παιδιά γνώρισαν καλύτερα τα 9 υδρόβια πουλιά του προγράμματος. Ακολουθώντας το κυκλικό μονοπάτι του Αγίου Αχιλλείου, συζητήθηκαν θέματα όπως οι διαχειριστικές δράσεις που θα εφαρμοστούν στον καλαμιώνα, δίνοντας έμφαση στη σημασία της προστασίας αυτών των ιδιαίτερων οικοσυστημάτων.

23.09.2017

Συνάντηση για τη διαχείριση του καλαμιώνα

Πραγματοποιήθηκε διήμερη συνάντηση μεταξύ των συνεργατών της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, με θέμα τις κατευθύνσεις για τη διαχείριση του καλαμιώνα. Συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των επιμέρους μελετών και λήφθηκαν αποφάσεις για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των σχετικών διαχειριστικών δράσεων.

20.09.2017

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Με τηλεσκόπια και κιάλια βρεθήκαν στο λόφο της Κρίνας οι…

01.07.2017

Καταγραφή των φυτικών ειδών στους καλαμιώνες

Καταγραφή των φυτικών ειδών στους καλαμιώνες Πραγματοποιήθηκε καταγραφή φυτικών ειδών στο εσωτερικό, προς τη λίμνη, μέρος του καλαμιώνα. Περισσότερα είδη παρατηρηθηκαν στα σημεία με μικρο βάθος νερού

20.06.2017

Εκτίμηση αμφίβιων

Εκτίμηση αμφίβιωνΟι δράσεις για την εκτίμηση των αμφιβίων στους καλαμιώνες γύρω από την Μικρή Πρέσπα θα πραγματοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας

20.06.2017

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Οι δραστηριότητες ξεκίνησαν με ποδηλατική εξόρμηση στις εκβολές του Αγίου Γερμανού για εξερεύνηση και φωτογράφιση της φύσης!

27.05.2017

Άφιξη - Αναχώρηση

Άφιξη - Αναχώρηση Με την παρακολούθηση των αφίξεων και αναχωρήσεων των υδρόβιων πουλιών της αποικίας γίνεται εκτίμηση των αναπαραγόμενων ζευγαριών.

11.05.2017

Εκτίμηση της χρήσης των ενδιατημάτων από τα είδη του προγράμματος

Από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο πραγματοποιείται συστηματική παρακολούθηση της χρήσης των ενδιαιτημάτων από τα είδη του προγράμματος αλλά και άλλων υδρόβιων πουλιών.

05.04.2017

Πρώτη Συνάντηση Καθοδηγητικής Επιτροπής του προγράμματος LIFE

Σκοπός της Καθοδηγητικής Επιτροπής, είναι η παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης και γνωματεύσεων προς τον κύριο ανάδοχο του προγράμματος, σε θέματα σχετικά με τις δράσεις διαχείρισης και παρακολούθησης που προβλέπονται στα πλαίσια του έργου.

16.03.2017

Οι εργασίες πεδίου για την εκτίμηση της δυναμικής της βλάστησης ξεκίνησαν!

Εκτίμηση της κατάστασης των κυρίαρχων ειδών (Phragmites australis/Typha angustifolia) του καλαμιώνα σε σχέση με το παρελθόν

20.12.2016

Συνάντηση της συμβουλευτικής ομάδας για τη διαχείριση της υγροτοπικής βλάστησης

Η συμβουλευτική ομάδα για τη διαχείριση της υγροτοπικής βλάστησης έχει ως στόχο την παροχή καθοδήγησης στην ομάδα συγγραφής της μελέτης διαχείρισης της υγροτοπικής βλάστησης, καθώς και τον καθορισμό των αντίστοιχων προδιαγραφών που σχετίζονται με τις δράσεις διαχείρισης της βλάστησης.

15.12.2016